18 december 2018

Mijn moeder was minderwaardig

Rosmery is 18 jaar en woont in een klein dorpje in Baja Verapaz in Guatemala. Ze heeft net haar studie afgerond en kan aan de slag als tweetalige secretaresse. Het is uitzonderlijk dat haar ouders haar hebben gesteund tijdens haar studie. Veel andere meisjes in haar regio krijgen deze support niet. Toch heeft Rosmery het niet makkelijk gehad.

Ze heeft veel last van discriminatie gehad omdat ze Maya is.
Op school was het niet toegestaan om traditionele kleding te dragen. Haar moeder werd genegeerd bij bijeenkomsten op school.
“Niemand ging naast mijn moeder zitten, ze vonden haar minderwaardig”, legt Rosmery boos uit.

 Rosmery heeft een training gedaan van Plan International over kinderrechten en seksuele voorlichting. Nu is ze lid van een jongerengroep en geeft ze zelf voorlichting. Haar groep strijdt tegen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen in haar regio.
“Ik heb geleerd dat iedereen dezelfde rechten en verantwoordelijkheden heeft, ongeacht kleding, cultuur, gender en ras. We zijn allemaal gelijk, we zijn allemaal mensen”, zegt Rosmary.Sinds 2017 is er een totaal verbod op het kindhuwelijk in Guatemala


In het land waar het machocultuur is ingeburgerd, hebben meisjes weinig keuzevrijheid. Volgens Plan International Guatemala is er nog een lange weg te gaan. Diep ingewortelde, schadelijke tradities zijn niet met één pennenstreek uitgebannen. “Daarom blijft Plan, samen met meisjes, in de lokale gemeenschappen keihard werken voor een betere toekomst. We moeten meisjes bewust maken van hun eigenwaarde. Zij hebben het recht hun dromen na te jagen en de power om grote veranderingen te bewerkstelligen.”


 

 

Delen