07 september 2018

Sonia is 21 jaar en ze is opgegroeid in een afgelegen gebied Guatemala. Haar familie werkt op het land. Als ze net in de brugklas zit moet ze stoppen met school van haar ouders. “Ze horen verhalen over meisjes die met hun vriendje afspreken in de koffieplantage en ze willen niet dat dit met mij gebeurt,” vertelt ze.

Als ze 15 jaar oud is, wordt ze gebeld door de vrouw van haar neef, hij werkt als beveiliger. Ze vertelt over zijn collega die 25 jaar oud is en single. De man wil met Sonia trouwen. Hij is in de buurt en wil haar ontmoeten.

“Ik was heel bang, ook omdat het een vreemde man was. Hij vroeg me ook meteen ten huwelijk. Ik wil doorgaan met studeren, maar als mensen erachter komen dat ik nee zeg, dan zeggen mensen hier in het dorp dat ik een losbandig leven wil, wat niet waar is. "

Ze trouwt met hem en krijgt haar eerste kindje als ze 16 jaar is. Inmiddels heeft ze drie kinderen. “Ik heb best een rustig leven, omdat mijn man als beveiliger werkt, is hij een half jaar weg van huis. Als hij heeft gedronken ben ik bang dat hij me slaat, maar dat heeft hij gelukkig nog niet gedaan.”

Sonia zorgt full-time voor haar familie. Hierdoor heeft ze geen tijd voor vriendinnen, studie of werk. Haar man wil dit ook niet. Ze woont bij haar ouders en is vastbesloten om daar te blijven zo lang als ze haar nodig hebben.

20 procent van de meisjes is voor hun achttiende jaar getrouwd

Meisjes die geen onderwijs hebben gehad, hebben drie keer meer kans om te trouwen voor hun achttiende. Ongeschoolde dochters van ongeschoolde ouders worden vaker heel jong uitgehuwelijkt. Ze weten niet beter en een huwelijk is vaak de enige manier om hun hoofd boven water te houden. Meisjes die wel onderwijs hebben gehad zijn mondiger, weten vaak beter wat hun rechten zijn en kunnen beter met hun ouders bespreken dat ze op latere leeftijd willen trouwen. Bovendien, hebben ze met een diploma op zak meer kans om een baan te vinden.

Delen