24 mei 2018

"Hiervoor dachten we dat meisjes minder kunnen dan jongens en dat meisjes ondergeschikt zijn. Maar nu weten we dat we dezelfde dingen kunnen", legt Oscar (16) uit. Hij is een Champion of Change op het gebied van gendergelijkheid.

 

In het bergachtige Madriz, worden meisjes en jongens, door Plan Nicaragua opgeleid om Champions of Change te worden.

 

“Het project gaat over gendergelijkheid. Meisjes hebben dezelfde vaardigheden en kwaliteiten. Ze kunnen ook president en voetballer worden. We zetten ons in voor de gelijkheid van mannen en vrouwen. Ik voel me net een ondernemer. Bij ondernemerschap gaat het niet alleen om resultaat, maar ook om het leren. Ik leer en ik investeer wat ik heb geleerd in anderen", vertelt Oscar.

 

Het programma leert kinderen en jongeren de waarde van gendergelijkheid. Het gaat ook over hoe je jezelf beter kunt beschermen tegen verschillende vormen van geweld en hoe je een tienerzwangerschap kunt voorkomen, en dat je samen verantwoordelijk bent.

De jongeren worden opgeleid om Champions of Change te worden in hun eigen gemeenschap, zodat zij hun lessen kunnen doorgeven aan ouders en andere jonge mensen.

 

"Het veranderen van de houding ten opzichte van meisjes en vrouwen is niet eenvoudig: Ouders dwingen hun dochters om te trouwen omdat ze haar zien als een last of ze willen niet betalen voor hun opleiding", zegt de 17-jarige Sandra.

 

Als Champions of Change neemt Sandra het op voor de volgende generatie meisjes.

 

"Ik probeer een voorbeeld te zijn voor andere meisjes. Ik hoop dat ze niet te vroeg gaan trouwen en leren dat we waardevol zijn. Meisjes moeten leren om zichzelf te waarderen en te denken voor zichzelf. Nu ken ik mijn rechten en weet hoe ik mezelf moet verdedigen. Anderen respecteren mijn beslissingen nu", legt Sandra uit.

 

Tijdens trainingsworkshops leren de jongeren over de gevolgen van schadelijk gedrag zoals pesten, schelden en lastigvallen.

 

"Als er een meisje langsliep, dan maakten we seksistische opmerkingen. Dus hebben we een activiteit gedaan waarbij een jongen voorbij een groep mannen loopt, die pijnlijke opmerkingen maken. De hele groep begreep toen ineens hoe een meisje zich moet voelen", zegt Oscar.

 

 Het programma leert jongeren niet alleen over gender gerelateerde kwesties, maar ook over zelfrespect, vreedzame relaties en het beëindigen van alle vormen van discriminatie.

 

"Dit hele proces is heel waardevol geweest, omdat het ons gelukkiger maakt", zegt Oscar tot slot.

 

Delen