07 maart 2018

Raylina, 34 (op de foto met wit t-shirt) vertelt over haar agressie: 
”In mijn omgeving is geweld heel normaal. Ik was ook agressief. Ik mishandelde mijn kinderen en iedereen die bij mij in de buurt kwam. Ik was geen goede moeder, maar ik wist ook niet beter. Geweld was een onderdeel van ons dagelijks leven.
Door workshops die worden georganiseerd door Plan Nicaragua zijn mijn ogen open gegaan. De workshops gaan over seksueel en huiselijk geweld. Daardoor besef ik nu dat geweld nooit het antwoord is. Als ik de training niet had gedaan, dan was het geweld in ons huis zeker geëscaleerd. 
Ik werk nu bij een buurt beschermingscomité en ik adviseer en help gezinnen waar geweld wordt gebruikt. 
In ons huis wonen 8 mensen. We worden om 4 uur wakker. De vrouwen zorgen voor het ontbijt. Dan gaan de mannen op het land werken. Vroeger bleven de vrouwen thuis om voor het huishouden te zorgen, maar nu zijn we ons meer bewust van onze rechten. Steeds meer vrouwen gaan ook werken. We verbouwen gewassen om te eten, zoals bonen, rijst, cassave en bananen. Wij verkopen deze ook als het kan, want de oogst is afhankelijk van het weer. Het is moeilijk om geld te verdienen.”

Raylina heeft 4 kinderen. In het huis van Raylina is wel elektriciteit, maar geen stromend water. We halen water uit een put. De vrouwen gebruiken de buitendouche, de mannen wassen zich in de rivier.  
Ze hoopt dat haar kinderen gezond blijven en betere toekomstkansen hebben. 

Delen