Tina van de Vooren cycle for Plan

Cycle for Plan --- A once in a lifetime challenge --- Girls first


Hoi allemaal,

In maart 2021 zal ik deelnemen aan een fietstocht van 10 dagen dwars door het zuiden van Guatemala. Deze tocht wordt georganiseerd door Plan Internationale. Plan International is een ontwikkelingsorganisatie die werkt aan duurzame armoede bestrijding en blijvende verbeteringen in de leefomstandigheden van kinderen, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. 

Deze uitdaging past goed bij mij, omdat ik veel waarde hecht aan gelijkwaardigheid. Ik ben werkzaam als onderwijsmanager van de opleiding Ruimtelijke ontwikkeling, aan de Hogeschool Rotterdam. Een technische HBO-opleiding waar creatieve studenten leren (grafisch)ontwerpen, beleidsplannen leren te maken en leren processen te beheersen in het ruimtelijk domein. Gelukkig studeren er heel veel meisjes aan deze opleiding. Zij krijgen wel de kansen in het hogeronderwijs, binnen de technieksector. Het lijkt voor ons zo vanzelfsprekend, maar dat is het dus niet overal. Tijdens de reis bezoek ik met het fietsteam de projecten die door Plan Internationale worden georganiseerd voor het terugdringen van kind-huwelijken en/of bevordering van educatie aan kinderen en het vergroten van baankansen voor jonge dames.   

 


Los van het goede doel, wat natuurlijk geweldig is, zie ik dit ook als een kans om mijzelf uit te dagen op een terrein wat voor mij nog onbekend is. Fietsen door de bergen in Guatemala op een mountainbike, (gemiddeld zo’n 60 km per dag, 420 km in 10 dagen) zorgt voor spanning en een enorme kick dit goed te volbrengen. Ik zal vooraf flink moeten trainen.

Om deel te kunnen nemen aan de fietstocht, mag ik 4.000 euro sponsorgeld bijeen brengen. Dit geld wordt dan weer besteed aan de projecten die ik tijdens de tocht zal bezoeken. Dat vind ik ook een zeer spannend onderdeel, want die heb je niet zo 1, 2, 3 bijeen. Daarom vraag ik jullie hulp. Willen jullie mij sponsor zijn? 

Door ergens op een knop te klikken, kun je doneren. Alvast heel erg bedankt voor jullie bijdrage, ik ga enorm mijn best doen. Voorafgaand en tijdens de reis zal ik verslag doen middels een blog van al mijn indrukken en belevenissen. 

Voorproefje zien? Kijk dit: https://www.youtube.com/watch?v=3p8lPMzwotc&feature=emb_title

 

Geef meisjes in Guatemala een betere toekomst

Ieder jaar bevallen twee miljoen meisjes in ontwikkelingslanden van hun eerste kind als ze nog geen 15 jaar oud zijn. Stoppen met school en trouwen is vaak de enige optie: weg is hun jeugd én toekomst!

Guatemala is een prachtig land om in te fietsen, maar hulp is hard nodig: ruim zestig procent leeft in armoede. Armoede en een cultuur waarbij vrouwen en meisjes als minderwaardig worden gezien, dragen ertoe bij dat seksueel geweld veel voorkomt in Guatemala, met name in de inheemse gemeenschappen. Ruim 50 procent van de meisjes in inheemse gemeenschappen heeft voor haar twintigste een kind. Jonge moeders stoppen vaak met school waardoor ze weinig kans maken op een betaalde baan. En zonder betaald werk, kunnen zij de armoedespiraal niet doorbreken.

 Meer perspectief

Door mij te steunen, kan Plan International Nederland werken aan een betere toekomst voor meisjes en jonge vrouwen. Dit doet Plan door onder andere trainingen en voorlichtingscampagnes te geven over seksualiteit, anticonceptie en de gevolgen van een zwangerschap, zodat jongeren baas worden over hun eigen lichaam en toekomst. Plan roept overheden ook op om seksuele voorlichting en gezondheidsdiensten voor jongeren op dit gebied makkelijk toegankelijk te maken.

Omdat onderwijs essentieel is, voert Plan ook opleidings- en werkgelegenheidsprogramma’s uit in het kader van Youth Economic Empowerment (YEE). Jonge vrouwen krijgen met deze programma’s de kans hun opleiding af te maken en hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. 

Lees meer over tienerzwangerschappen en de manieren waarop Plan hiertegen strijdt of ga naar onze pagina over jongeren en werk.

 

"Happy to empower girls with my bike"

Laatste donaties

€ 50
02-12-2020 | 20:27

Debbie

Voor je verjaardag!!! Na al het feesten, nu fietsen! ❤️💋
Bekijk alle
Delen