Lieke fietst voor meisjes in Guatemala

UPDATE

Helaas is mijn reis wegens het coronavirus uitgesteld naar (een nog onbekende datum in) 2022.

----------Ik zag de advertentie van Cycle for Plan in Guatemala voorbijkomen en dacht meteen: dit ga ik doen! Voor ik het wist had ik me aangemeld en inmiddels heb ik mijn plekje aan de start bemachtigd. Althans, bijna dan. Ik hoeft alleen nog maar mijn conditie op pijl te krijgen en 4.000 euro aan sponsorgeld binnen te harken. Ga jij me daarbij helpen?

 

Voor wie mij nog niet kent

Mijn naam is Lieke Coppens, ik ben 26 jaar oud en woon in Den Bosch. Het laatste jaar stond mijn leven best wel op z’n kop. Veel zekerheden stonden plotseling op losse schroeven. Hoewel ik niet op alle gebeurtenissen zelf invloed had, heb ik wel de vrijheid om zelf keuzes te maken. Mijn diploma en mijn werkervaring bieden mij kansen. Ik krijg steun van familie en vrienden. Ik kan zelf beslissen met (of zonder) wie ik mijn leven wil delen. 

Deze kansen en vrijheden zijn voor mij vanzelfsprekend, maar dat geldt helaas niet voor alle meisjes en jonge vrouwen. In Guatemala worden vrouwen als minderwaardig gezien en hebben zij nauwelijks kans op ontwikkeling. Met mijn deelname aan Cycle for Plan hoop ik een steentje bij te dragen aan een betere toekomst voor deze meisjes!

 

Over het werk van Plan in Guatemala

Ruim 60 procent van de bevolking in Guatemala leeft er in armoede. Armoede en een cultuur waarbij vrouwen en meisjes als minderwaardig worden gezien, dragen ertoe bij dat seksueel geweld veel voorkomt in Guatemala, met name in de inheemse gemeenschappen. Ruim 50 procent van de meisjes in inheemse gemeenschappen krijgt voor haar twintigste een kind. Dit komt doordat meisjes worden uitgehuwelijkt, geen seksuele voorlichting krijgen, niet weten wat hun rechten zijn en het krijgen van een kind en trouwen wordt gezien als een manier om aan de armoede en het geweld thuis te ontsnappen.

Tienerzwangerschappen leiden vaak tot blijvende schade aan het lichaam van de moeder en soms zelfs tot de dood van moeder of baby. Daarnaast moeten zwangere tieners meestal stoppen met school en trouwen. Zonder opleiding blijven de meisjes financieel afhankelijk van hun (schoon)ouders en man. En zonder betaald werk, kunnen zij de armoedespiraal niet doorbreken.

Met Cycle for Plan strijdt Plan International Nederland tegen tienerzwangerschappen. Plan geeft trainingen en voorlichtingscampagnes over seksualiteit, anticonceptie en de gevolgen van een zwangerschap, zodat jongeren baas worden over hun eigen lichaam en toekomst. Omdat onderwijs essentieel is, voert Plan ook opleidings- en werkgelegenheidsprogramma’s. Zo voorkomen ze dat werkloze jongeren gevangen blijven zitten in een uitzichtloze toekomst. Jonge vrouwen krijgen hierdoor de kans hun opleiding af te maken en hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Door deze combinatie zullen er minder tienerzwangerschappen voorkomen, zullen meisjes kunnen ontsnappen aan de armoedespiraal en zullen jongeren beter in staat zijn een gezonde relatie met elkaar op te bouwen.

 

Waarom juist meisjes?

Meisjes in ontwikkelingslanden zoals Guatemala zitten vaak gevangen in een vicieuze cirkel van armoede en discriminatie. Cultuur, traditie en religie bepalen dat meisjes minder waard zijn dan jongens, wat leidt tot ernstige schendingen van hun rechten.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het juist meisjes zijn die de armoedespiraal kunnen doorbreken. Ieder jaar extra naar school, betekent dat meisjes later 20 procent meer verdienen. Van hun inkomsten besteden vrouwen 90 procent aan hun gezin, in tegenstelling tot mannen, die zo’n 30 tot 35 procent van hun inkomsten aan hun gezin besteden. Geschoolde moeders weten beter wat goed is voor hun kinderen, waardoor hun kinderen vaak gezonder zijn en ook naar school gaan. Daarmee ontstaat een sneeuwbaleffect, dat op termijn de armoedespiraal doorbreekt. Door te investeren in meisjes gaan dus zowel jongens als meisjes een betere toekomst tegemoet!

 

Over de fietstocht

Met een groep fiets ik in zeven dagen 420 kilometer, waarvan 7.000 hoogtemeters. De meeste wegen zijn ongeasfalteerd. Tijdens de reis bezoeken we verschillende projecten van Plan.

 

Uitdaging

Hoewel ik deze uitdaging vol vertrouwen aanga, vind ik het ook wel heel erg spannend! Mijn fietservaring beperkt zich tot ritjes van en naar de middelbare school en die periode ligt inmiddels al ver achter me. De laatste jaren heb ik niet actief gesport, omdat mijn motivatie meestal voor korte duur was. Hopelijk will een reis naar Guatemala voor een goed doel do the trick. Het is in ieder geval een flinke stok achter de deur! Én het heeft al geresulteerd in mijn inschrijving, waardoor er eigenlijk geen weg meer terug is.

Behalve de fysieke uitdaging staat me nog een opgave te wachten: het verzamelen van 4.000 euro aan sponsorgeld. Ik hoop dan ook dat jij door dit verhaal nét zo graag iets wilt bijdragen aan de wereld als ik. En dan vraag ik je niet eens om mee te fietsen, je hoeft alleen te sponsoren.

 

Nu hoor ik je denken:

Waar komt mijn geld precies terecht?

Jouw donatie komt uiteraard volledig bij Plan International Nederland terecht. Mijn reis en verblijf betaal ik zelf. Plan besteedt vervolgens 91% aan ontwikkelingsprojecten, 7% aan fondsenwerving en 2% aan beheer en administratie.

 

Kan ik ook op een andere manier bijdragen?

Ja, dat kan! Deel bijvoorbeeld deze pagina met jouw vrienden, familie, kennissen, buurtgenoten of collega’s. Dat brengt mij een stapje dichterbij mijn doel.

 

What’s in it for me?

Heel veel dank en heel veel karmapunten! Doneer je als bedrijf? Dan kan jouw logo een plekje krijgen op mijn fietsshirt.

 

Laatste donaties

€ 50
02-11-2020 | 20:14

Anoniem

Omdat het het meest zinvol is om in onderwijs aan meisjes/vrouwen te investeren, om meerdere mensen uit de armoede te halen.
Lees meer
Bekijk alle
Delen