Geef meisjes in Guatemala een betere toekomst

Ieder jaar bevallen twee miljoen meisjes in ontwikkelingslanden van hun eerste kind als ze nog geen 15 jaar oud zijn. Stoppen met school en trouwen is vaak de enige optie: weg is hun jeugd én toekomst!

 

Jonge moeders 

Guatemala is een prachtig land om in te fietsen, maar hulp is hard nodig: ruim zestig procent leeft in armoede. Armoede en een cultuur waarbij vrouwen en meisjes als minderwaardig worden gezien, dragen ertoe bij dat seksueel geweld veel voorkomt in Guatemala, met name in de inheemse gemeenschappen. Ruim 50 procent van de meisjes in inheemse gemeenschappen heeft voor haar twintigste een kind. Zwangerschap en bevalling op een te jonge leeftijd brengen enorme gezondheidsrisico’s met zich mee. Maar een zwangerschap is niet alleen een probleem voor hun gezondheid, meisjes worden hierdoor ook belemmerd in hun puberteit en hun kans op ontwikkeling. Jonge moeders stoppen vaak met school waardoor ze weinig kans maken op een betaalde baan. En zonder betaald werk, kunnen zij de armoedespiraal niet doorbreken.

 

Meer perspectief

Door een deelnemer van Cycle for Plan te steunen, kan Plan International Nederland strijden tegen tienerzwangerschappen. Dit doet Plan door meer perspectief te bieden op het gebied van onderwijs en werk. Ook zorgt Plan er voor dat meisjes seksuele voorlichting krijgen en meer weten over de gevolgen van een zwangerschap. 

Lees meer over tienerzwangerschappen en de manieren waarop Plan hiertegen strijdt.